Onder de Loep: kan de Citroën ë-C3 zijn belofte daadwerkelijk inlossen?

De Citroën ë-C3 haalde vorige maand een bronzen medaille bij de verkiezing voor ‘Beste Nieuwkomer’ tijdens de AM Driving Business Awards. Maakt deze relatief goedkope EV de stap naar elektrisch rijden voor de lease- en fleetmarkt makkelijker of zit er een addertje onder het gras?

Een van onze panelleden omschrijft de Citroen ë-C3 als een ‘frisse toevoeging aan de wereld van elektrische voertuigen’. Met een vanafprijs onder de 25 duizend euro en een actieradius (WLTP) van rond de 300 kilometer heeft de auto van Franse makelij ingrediënten in handen voor een cocktail die bij het grote publiek in de smaak zal vallen.

Dit zag ook de jury van de ‘Beste Nieuwkomer 2025’, een prijs die medio september bij de AM Driving Business Awards naar de Renault Scenic E-Tech ging. De Citroën ë-C3 eindigde bij deze verkiezing op de derde plek. De auto viel onder meer op vanwege zijn lage kilometerkostprijs, die zelfs de laagste is van alle beoordeelde auto’s. De meer aangeklede (lees: duurdere) versies zullen de voorkeur hebben bij berijders, maar ook dan valt de elektrische C3 nog altijd in hetzelfde prijssegment als vergelijkbare brandstofmodellen. Dit kan de overstap naar elektrisch rijden voor de lease- en fleet een stuk eenvoudiger maken, zo was de constatering. Een van de juryleden zei zelfs dat ‘er met de ë-C3 eindelijk een betaalbare elektrische auto’ is.

Speelveld

Toch is het nog maar de vraag of deze EV deze beloftes allemaal kan inlossen. Een grote hit? Daar moet nog een vraagteken achter, geen uitroepteken. Om te beginnen de prijs, die dus laag is, maar dat geldt dan wel voor het instapmodel. Met additionele kosten komt het bedrag al snel boven de 25 duizend euro uit. De rijker uitgeruste versies van de e-C3 kennen dus een stevige meerprijs waardoor de kleine Citroën toch best prijzig kan worden. Verder is er de concurrentie, die in korte tijd snel lijkt te groeien. Er is niet alleen de nieuwe Dacia Spring, maar ook uit Azië komen EV’s onze kant op die in een lage prijsklasse zitten.

Verder verandert natuurlijk het speelveld voor elektrische auto’s. Dit betekent onzekerheid troef. Het is moeilijk te voorspellen wat het voor auto’s in deze prijsklasse gaat doen, het kan natuurlijk ook in het voordeel werken voor de Citroën ë-C3, een auto die met stip binnenkomt maar waarvoor het nu nog te vroeg is om deze al als grote hit te gaan bestempelen. Al zit die bronzen medaille tijdens de AM Driving Business Awards natuurlijk al in de tas.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Beeld: ­Stellantis Mediatheek/Citroën
Het gemiddelde oordeel van de experts is een 7,1

Marco Gorter • Coördinator tests Autoweek – Oordeel: 8

De auto heeft een behoorlijk bereik, rijdt comfortabel, heeft voldoende vermogen en voelt – in tegenstelling tot de Dacia Spring – minder tot op het bot uitgekleed. De prijs is ook relatief gunstig, al is dat met voorbehoud want het gaat dan om een instapversie zonder Apple Carplay, regensensor en 3-fasen lader. Maar goed: dan nog is het een volwassen auto voor een bescheiden prijs.

Fer Derwort • Onafhankelijk fleetadviseur – Oordeel: 7,5

Met een WLTP-range van 320 km en standaard DC-laden tegen 100 KW heeft Citroën de zaken goed voor elkaar. Het is een comfortabele auto die financieel bereikbaar is. Het verschil tussen de twee uitvoeringen is zichtbaar in de uitrusting waarbij het infotainment mist bij de goedkoopste. Hier hebben sommige concurrenten een betere uitgangspositie. Maar de C3 is een aanvulling is in dit segment.

Franco Vosse • DirecteurRebel Lease – Oordeel: 7

Met zijn moderne design en comfortabele rijervaring weet deze auto een breed publiek aan te spreken. Goed bereik en een (redelijk) ruime EV voor minder dan 25.000 euro, dat belooft wat. De ë-C3 heeft een eigentijds uiterlijk. Persoonlijk ben ik niet weg van het exterieur, maar dit is subjectief. Met een actieradius van ongeveer 300 km is de ë-C3 perfect voor dagelijks gebruik.

Joost Klaren • Restwaardespecialist Autotelex – Oordeel: 7

De Citroen e-C3 heeft al een flink aantal concurrenten: Hyundai Inster, Leapmotor T03, Dongfeng BOX en de gefacelifte Dacia Spring. De troef van de e-C3 is dat het een Europees product is, wat meer vertrouwen geeft. Ook is de e-C3 ruimer. Maar de prijsstelling is geen sterk punt meer, temeer omdat de instapversie niet kan tippen aan de rijker uitgeruste concurrentie.

Erwin Zoet • CtoVinacles – Oordeel: 6

De auto heeft een stoer voorkomen. Dashboard en interieur zien er goed uit en de auto heeft een comfortabele veering. Echter, een WLTP van 320 km betekent in de praktijk een bereik van maximaal 250 km. En het instapmodel heeft weinig accessoires. Als je naar een gelijkwaardig uitrustingsniveau configureert, kom je snel tussen de 25 en 30 duizend euro uit. Daarmee wordt de Citroën prijzig.

The post Onder de Loep: kan de Citroën ë-C3 zijn belofte daadwerkelijk inlossen? first appeared on Automotive Online.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *