Martijn Ten Brink in Duitsland | ‘Elektrificatie stokt hier, maar de wil is er wel’

Het is voor velen in de automotive slechts een droom, maar de personen in deze AM-zomerserie hebben de stap daadwerkelijk gezet: werken in de buitenlandse auto-industrie. Hoe bevalt het leven over de grens? En wat zijn de verschillen met de Nederlandse automarkt? In deel 6: Martijn ten Brink in Düsseldorf. ‘De Duitsers willen graag, maar de EV-markt kwakkelt’.

Martijn ten Brink werkt sinds 1999 voor Mazda en woont en werkt al tien jaar in Duitsland op het Europese hoofdkantoor in Leverkusen. Ten Brink is ceo van Mazda Motor Europe en in die rol tevens Geschäftsführer (directeur, red.) bij Mazda Motors Deutschland, het Europese R&D ontwikkelingscentrum in Frankfurt. Hij is verantwoordelijk voor Mazda’s warehousing en logistieke organisatie in Europa met hoofdkantoor in België.

Hoe was het eerste halfjaar van 2024 voor Mazda in Duitsland en Europa?

“Ontzettend druk. Naast de reguliere druk van verkoop en service en de voortdurende transformatie van de business, komt er veel nieuwe wet- en regelgeving vanuit Brussel op ons af. Met name in ons ontwikkelingscentrum moet er heel veel getest worden om te voldoen aan de nieuwe typegoedkeuringen. Daarnaast moeten wij allerlei zaken rapporteren op het gebied van cybersecurity en batterijen. We hebben de afgelopen maanden twaalf mensen verplaatst naar onze compliance afdeling. Het is niet zo dat deze medewerkers hiervoor niks te doen hadden. En dan ligt CSRD (registratie van duurzaamheid in de bedrijfsvoering, red.) nog in het verschiet, waarvoor we ook weer van alles moeten regelen. Veel meer van onze mensen zijn bezig om ervoor te zorgen dat wij de regelgeving naleven en hebben minder tijd om auto’s te verkopen.

Maar de verkoopcijfers zijn goed. In de eerste zes maanden van 2024 hebben we in Duitsland een groei van 5 procent gerealiseerd. Deze stijging komt vooral door de sterke prestaties in het zakelijke segment, aangezien de particuliere markt in Duitsland het momenteel wat moeilijker heeft. Op Europees niveau (inclusief het Verenigd Koninkrijk) zijn we ongeveer gelijk gebleven wat betreft nieuwverkoop ten opzichte van vorig jaar.”

In juli werden er op jaarbasis 37 procent minder elektrische auto’s geregistreerd in Duitsland. Is dat een gunstige ontwikkeling voor Mazda?

“De vlag gaat bij ons niet uit. Ja, de verbrandingsmotor profiteert momenteel, maar dat betekent ook dat deze moet voldoen aan steeds strengere uitstootnormen. We moeten simpelweg de gemiddelde CO2-uitstoot verlagen. De EV-markt in Duitsland kwakkelt omdat het overheidsgeld op is en de subsidies daardoor zijn weggevallen. Bovendien is er in Duitsland geen CO2-belasting op auto’s waardoor de prijsverschillen tussen elektrische auto’s en verbrandingsmotoren groot zijn. Dat wordt nog een lange weg naar nul uitstoot in 2035. Dat vind ik enigszins jammer, omdat Duitsland een relatief groot en financieel gezond land is. De Duitsers zijn ook klimaatbewust en willen graag verduurzamen, net als wij bij Mazda. Momenteel hebben wij nog maar één elektrisch model, maar volgend jaar komen daar twee modellen bij. We richten ons echter niet alleen op elektrische auto’s. Mazda biedt verschillende aandrijflijnen aan, afhankelijk van klantbehoeften en marktomstandigheden.”

Wat staat er komend halfjaar nog meer te gebeuren?

“De komende periode staat ook in het teken van onze strategie: met name het balanceren van onze portefeuille tussen de zakelijke en particuliere markt. De zakelijke markt groeit in Europa. Is dat tijdelijk, of moeten we daarop inspelen? In Duitsland verkopen we 60 procent van onze auto’s op de particuliere markt, terwijl het marktaandeel van die particuliere markt op 40 procent ligt. Wij zijn sterk in de particuliere markt, maar op het moment dat het marktaandeel disproportioneel wordt, moeten we gaan nadenken over de zakelijke markt en hoe we deze specifieke doelgroep beter kunnen bereiken. Wat betekent dit voor onze line-up en pricing? Dat vind ik interessant.”

Duitsers zijn precies en houden zich aan regels en procedures. Merk jij dat ook?

“Op kantoor merk ik dit niet zo omdat wij een heel internationaal divers team hebben. Maar ik werk natuurlijk regelmatig in teams bestaande uit veel Duitse collega’s en zie je vanzelfsprekend verschillen in de manier van werken; wat goed is overigens. Ik merk dat Duitsland niet één cultuur is en dat er veel verschillen zijn tussen iemand uit Beieren of iemand uit het voormalig Oost-Duitsland. Ik merk wel dat dingen relatief zwaar worden genomen. Je kunt een probleem niet makkelijk tussen de regels door oplossen. Er is minder spontaniteit, en werk en privé zijn meer gescheiden dan in Nederland. Ik leef hier prima, maar ik hoef hier niet per se met pensioen te gaan.”

Een terugkeer naar Nederland ligt dus in het verschiet?

“Dat weet ik niet. Duitsland is denk ik niet de eindbestemming, maar wat die eindbestemming wel is, weet ik zelf nog niet. We hebben heel veel te danken aan Duitsland en wij als Nederlanders kunnen uitstekend met hen samenwerken omdat zij zakelijk sterk zijn. Toch zijn de Duitsers, denk ik, stiekem een beetje jaloers op Nederlanders als wij dynamisch van links naar rechts hoppen met een vlotte babbel. Duitsers zijn wat terughoudender. In de dagelijkse werkzaamheden komt dat zéér goed van pas, maar als ik kijk naar mijzelf kijk geef ik toch de voorkeur aan Nederland of een mediterraans land zoals Spanje, waar vandaan mijn echtgenote komt.”

Hoe kijk je naar Nederland na tientallen jaren in het buitenland gewoond te hebben?

“Ik kijk enorm positief naar Nederland en kom er zo vaak als ik kan. Vergeleken met Duitsland, heeft Nederland de zaken goed op orde. De digitale infrastructuur is stukken beter en maakt het leven op veel vlakken een stuk makkelijker. In Duitsland kennen wij geen tool zoals DigiD. Als we zoiets hier zouden uitrollen, duurt het minimaal tien jaar voordat het op hetzelfde niveau is als in Nederland. Ook wat betreft infrastructuur loopt Nederland wat mij betreft voorop Het wegennet en openbaar vervoer zijn gewoon heel goed. Het is een welvarend land, de Nederlanders zijn vriendelijk en het is allemaal goed geregeld. Ik maak me alleen enigszins zorgen over de politieke koers van het land. Maar goed, wie doet dat niet?”

The post Martijn Ten Brink in Duitsland | ‘Elektrificatie stokt hier, maar de wil is er wel’ first appeared on Automotive Online.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *