Bovag probeert CSRD-pijn te verlichten met registratietool en een brancheformat

Ondernemingen moeten gaan rapporteren over hun impact op mens en milieu. De impact van de zogenoemde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), op met name het mkb, is enorm. Bovag probeert deze pijn te verlichten met een registratietool en een brancheformat.

De CSRD-richtlijn is Europese wetgeving en onderdeel van de klimaatafspraken in de Green Deal. In eerste instantie biedt CSRD inzicht, maar later wordt het naar alle waarschijnlijkheid ook een stok om mee te slaan, om zo duurzaamheid binnen bedrijven te reguleren. Veel mkb-bedrijven krijgen nu al vragen over CSRD vanuit banken, verzekeraars en leasemaatschappijen, die dit boekjaar al duurzaamheidsdata moeten aanleveren. Zij moeten namelijk ook informatie verstrekken over de partners waarmee ze samenwerken.

Dat bevestigt ook Peter Niesink, directeur van branchevereniging Bovag. “Vanaf dit jaar kunnen niet-rapportageplichtige autobedrijven al de vraag van banken of verzekeraars verwachten naar duurzaamheidsdata die deze uitvragende partijen moeten gaan gebruiken voor hun CSRD-rapportage. Grote ondernemingen met meer dan 250 werknemers, meer dan 50 miljoen omzet en/of meer dan 25 miljoen op de balans moeten in 2026 gaan rapporteren over boekjaar 2025”, zegt Niesink.

Het grote probleem met CSRD is naast de werkdruk dat het volstrekt onduidelijk is welke gegevens bedrijven precies moeten aanleveren. Leasemaatschappijen, banken en verzekeraars vragen elk gegevens uit, maar dat is niet gestroomlijnd. Als ondernemer kom je in de situatie dat je een tiental verschillende formulieren moet invullen die allemaal net andere vragen stellen over duurzaamheid in de bedrijfsvoering.

Daar zit geen ondernemer op te wachten, en zeker niet in de automotive waar het personeelstekort oploopt en de wachttijden toenemen. Bovag merkte dit onder zijn leden en pakte de handschoen op. Of zoals Bovag-voorzitter Han ten Broeke bij de presentatie van de CSRD Brancheformat opmerkte: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”.

Rapporta­getool

Niesink: “Voor de rapportage is veel input nodig. Met een groep CSRD-experts en mobiliteitsondernemers heeft Bovag kritisch gekeken naar de thema’s van de rapportage. In de tool zijn de niet relevante thema’s automatisch al voorzien van een onderbouwing, zodat deze verantwoord kunnen worden in de rapportage. De thema’s die wel voor mobiliteitsondernemers van toepassing zijn, worden in de tool toegelicht. Per thema kan worden aangegeven hoe belangrijk ze voor de onderneming zijn, door ze te voorzien van een score. Dit scheelt ondernemers veel tijd en denkwerk.”

Kosten voor de omvangrijke Bovag CSRD-rapportagetool zijn voor Bovag-leden 2.500 euro en voor niet-leden 4.000 euro per jaar. Volgens Bovag werken inmiddels 34 bedrijven met de rapportagetool. Dat zijn met name dealerholdings. Daarnaast zijn er nog tientallen in de tool geïnteresseerde bedrijven die binnenkort overgaan tot een definitieve aanmelding, zo verwacht Bovag.

Ondanks dat Bovag de impact van CSRD probeert te verlichten roept het wel de vraag op of iedereen kan meekomen in deze duurzaamheidsslag. Vooral voor kleine ondernemingen neemt de administratielast relatief enorm toe door CSRD. Grotere bedrijven hebben vaak beter inzicht hebben in de bedrijfsvoering, op de duurzaamheidsstrategie en ze hebben simpelweg meer personele capaciteit.

Brancheformat

Niet alleen werkte Bovag aan een registratietool, ook lanceerde de branchevereniging het CSRD Brancheformat. “Daarin zijn afspraken gemaakt met onder meer het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Vereniging van Banken, RAI Vereniging en VNA over welke duurzaamheidsdata er uitgevraagd kan worden. Op deze manier is de hoeveelheid data voor ondernemers (en de uitvragende partijen) beperkt en overzichtelijk”, zegt Niesink. Bovag zoekt nationaal verdere samenwerking met de Sociaal Economische Raad en MKB-Nederland om als voorbeeld te dienen voor andere sectoren, en op die manier een standaard tool te creëren voor alle ondernemers in heel Nederland.

Bij de presentatie van het Brancheformat waren niet alleen autobedrijven aanwezig, maar ook banken, verzekeraars en leasemaatschappijen en accountants. Allemaal onderschrijven zij het belang van een gestandaardiseerde tool. “Standaardiseren van de data is cruciaal”, zegt Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken. “Vanuit de banken proberen wij dat voor alle sectoren, en dat is buitengewoon complex. Het is goed om te zien dat de automotive hierin vooroploopt.”

Kosten voor het Brancheformat (een online omgeving die het mogelijk maakt om de afgesproken data te delen met bijvoorbeeld banken of verzekeraars) zijn 100 euro voor Bovag-leden en 200 euro per jaar voor niet-leden.

Enthousiast

Bij de CSRD Brancheformat zijn nog nauwelijks bedrijven aangesloten, omdat de uitvraag vanuit banken en verzekeraars pas dit najaar of zelfs mogelijk begin komend jaar start. Maar leasemaatschappijen, verzekeraars en leveranciers bereiden wel communicatie voor waarin ze aan bedrijven in de automotive aangeven dat zij data via het CSRD Brancheformat voor Mobiliteit willen ontvangen. Bovag ontvangt enthousiaste reacties van zowel ondernemers als uitvragende partijen op dit initiatief. “Kennelijk”, zo besluit Niessink: “hebben we er als brancheorganisatie goed aan gedaan ons in een vroeg stadium te gaan verdiepen in deze voor ondernemers ingewikkelde materie.”

The post Bovag probeert CSRD-pijn te verlichten met registratietool en een brancheformat first appeared on Automotive Online.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *